Contacteer ons
Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming
De verstrekker (bandagist) bij wie je een mobiliteitshulpmiddel gaat halen, kan je verschillende types mobiliteitshulpmiddelen voorstellen:
Alle mobiliteitshulpmiddelen die beschikbaar zijn, worden opgenomen in een pdf bestandproductenlijst mobiliteitshulpmiddelen (1 februari 2021) (15.22 MB). Ook alle mogelijke aanpassingen die de verstrekker aan een hulpmiddel kan doen, zijn opgenomen in een pdf bestandlijst met aanpassingen voor mobiliteitshulpmiddelen (1 februari 2021) (6.28 MB). Ook de prijs staat vermeld (wat de Vlaamse sociale bescherming betaalt en wat je evt. nog zelf moet betalen).
Maandelijks worden nieuwe mobiliteitshulpmiddelen en mogelijke aanpassingen aan deze overzichtslijsten toegevoegd na advies van de Adviescommissie Mobiliteitshulpmiddelen en beslissing van de leidend ambtenaar van het agentschap Vlaamse sociale bescherming.
Vanaf 1 februari 2021 worden de volgende aanpassingen aan de overzichtslijsten doorgevoerd:
De verstrekker zal je een type voorstellen op basis van het medisch voorschrift dat je van je arts gekregen hebt of op basis van het Rolstoel advies rapport dat je van een rolstoel advies team hebt gekregen. Hij zal je dus het type voorstellen waarmee jij het best geholpen bent om je verplaatsen. Het kan ook dat je verstrekker je meerdere mobiliteitshulpmiddelen zal aanbieden.
Het gaat om hulpmiddelen die iemand heel zijn leven (of toch lange tijd) nodig heeft. Het zijn dus geen krukken of rolstoelen die je tijdelijk uitleent na een kwetsuur, bijvoorbeeld een beenbreuk.
Mensen met een erkende handicap kunnen bij het Vlaams agentschap voor personen met een handicap (VAPH) nog tegemoetkomingen voor andere hulpmiddelen krijgen, zoals aanpassingen aan tweewielfietsen en handbikes, aanpassingen aan de auto of aanpassingen aan de woning.
Het VAPH blijft bevoegd voor een aantal hulpmiddelen voor verplaatsing over middellange afstand (vergelijkbaar met fietsen):
Bij de meeste mobiliteitshulpmiddelen kan de verstrekker nog aanpassingen doen om het toestel nog meer af te stemmen op wat je nodig hebt. Het zijn aanpassingen zoals extra steunen, riemen, remmen, een antidecubituskussen, een aangepaste zitschelp enz. Je verstrekker zal dat met jou bespreken.
Als dat nodig is, kan je verstrekker ook een mobiliteitshulpmiddel op maat laten maken, bijvoorbeeld een grotere of kleinere rolstoel. Weet wel dat hij daarvoor ook goedkeuring moet vragen bij een controlecommissie en dat niet op eigen houtje kan beslissen.
Je kiest niet zelf welk type mobiliteitshulpmiddel je nodig hebt. Het is je verstrekker die je een type mobiliteitshulpmiddel zal voorstellen. Hij zal de mogelijkheden met jou bespreken en je akkoord vragen. Je verstrekker is daarbij gebonden aan regels. Hij mag je niet om het even welk hulpmiddel aanbieden. Je verstrekker moet zijn keuze baseren op het medisch voorschrift van je arts of op het rolstoel advies rapport van je rolstoel advies team, waarin staat voor welke gezondheidsproblemen jij een hulpmiddel nodig hebt.
Je verstrekker moet zelf ook goedkeuring vragen bij controle-organen over het hulpmiddel dat hij jou wil aanbieden. Hoe geavanceerder (en duurder) het hulpmiddel, hoe uitgebreider de goedkeuring die hij daarvoor moet vragen.
Je kan dan zelf samen met je verstrekker nog kiezen welk model, welk merk of welke uitvoering van dat type mobiliteitshulpmiddel je wil.
Wil je toch een meer geavanceerd type dan wat je nodig hebt volgens je medisch voorschift? Dat kan, maar dan zal je de meerkost zelf moeten betalen. Enkel de waarde van het hulpmiddel waar je volgens je medische toestand nood aan hebt, zal door de vlaamse sociale bescherming betaald worden. De rest leg je zelf op.
De verstrekker heeft een officiële lijst waarop alle types hulpmiddelen beschreven staan die je via de Vlaamse sociale bescherming kan krijgen.
Hij heeft ook een lijst met per type hulpmiddelen:
Je verstrekker kan je ook nog een mobiliteitshulpmiddel voorstellen dat niet op zijn officiële lijst staat, bijvoorbeeld een nieuw soort of innovatief type mobiliteitshulpmiddel. Hij zal daarvoor wel een uitgebreidere aanvraag en controle moeten doen.