Je woont niet in het Vlaams of Brussels Gewest

Bepaalde inwoners van Wallonië moeten of kunnen zich aansluiten bij de Vlaamse sociale bescherming en de jaarlijkse zorgpremie betalen. Dat is afhankelijk van hun plaats van tewerkstelling (in het Vlaams of Brussels Gewest), én van hun situatie die aan deze tewerkstelling voorafgaat.

Ben je in Vlaanderen of Brussel tewerkgesteld, maar woon je in een andere  EU-, EER-lidstaat of in Zwitserland? Dan moet of kan je aansluiten bij de Vlaamse sociale bescherming, al naargelang je werkt in het Vlaams of het Brussels Gewest. Je bent dan een zogeheten "inkomende grensarbeider".

Ben je ten laste van iemand die niet in Vlaanderen (incl. Brussel) woont, maar wel in Vlaanderen of Brussel werkt (een zogeheten "inkomende grensarbeider")?  Dan moet of mag je aansluiten bij de Vlaamse sociale bescherming afhankelijk van of die persoon in het Vlaams of in het Brussels Gewest werkt.

Belgische militairen die (zo goed als) permanent verblijven in een andere EU- of EER-lidstaat dan België of in Zwitserland, kunnen zich vrijwillig aansluiten bij de Vlaamse sociale bescherming door de zorgpremie te betalen. Voor Belgische militairen in ander landen hangt het ervan af in welke gemeente zij ingeschreven zijn.

Woon of werk je in het Verenigd Koninkrijk? Dan heeft de Brexit mogelijk gevolgen voor de aansluiting bij de Vlaamse sociale bescherming.

Download

Download hier het overzicht van wie zich niet hoeft aan te sluiten bij de Vlaamse sociale bescherming en dus de zorgpremie niet hoeft te betalen. Je ziet hier ook met welke documenten je die vrijstelling moet bewijzen. 

pdf bestandOverzicht van op te sturen bewijzen per statuut (146 kB)

Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming
Koning Albert II-laan 35 bus 37
1030 Brussel
België