Contacteer ons
Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming
Als inwoner van het Brussels Gewest:
|
Woon je in Brussel, dan ben je niet verplicht om de jaarlijkse zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming te betalen.
Je kan ervoor kiezen om dat wel te doen. Zo maak ook jij deel uit van de solidariteit van de Vlaamse sociale bescherming. En zo kan ook jij een zorgbudget krijgen van de Vlaamse sociale bescherming op het moment dat je veel zorg nodig hebt.
Je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij de Vlaamse sociale bescherming als je:
Je bent een inwoner van het Brussels Gewest als je daar ingeschreven bent in het bevolkings- of vreemdelingenregister.
Daarop zijn enkele uitzonderingen in het kader van de Europese regelgeving.
Om je aan te sluiten bij de Vlaamse sociale bescherming, betaal je de zorgpremie aan 1 van de 6 zorgkassen.
De zorgkassen zijn organisaties die de Vlaamse sociale bescherming uitvoeren in opdracht van de Vlaamse overheid. De meeste mensen hebben hun zorgkas bij hun ziekenfonds. Er is ook een zorgkas van de Vlaamse overheid.
Vanaf het moment dat je je eerste zorgpremie betaalt, ben je aangesloten bij die zorgkas. Je maakt dan deel uit van de Vlaamse sociale bescherming. Je kan dan een beroep doen op de voordelen en de solidariteit van die Vlaamse sociale bescherming. De aansluiting gebeurt op jaarbasis. De startdatum van je aansluiting is dus steeds 1 januari.
Vanaf het jaar dat je 26 jaar wordt, kan je aansluiten.
Kom je vanuit het buitenland of Wallonië in het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad wonen? Dan kan je ook meteen aansluiten (als je ouder bent dan 25 jaar).
Verhuis je van Vlaanderen naar Brussel? Dan was je al aangesloten, in Vlaanderen is dat immers verplicht. Je kan aangesloten blijven door elk jaar je zorgpremie te blijven betalen.
Ben je al ouder dan 26 of woon je al langer in Brussel? Dan kan je je nog altijd aansluiten bij de Vlaamse sociale bescherming. Je kan op elk moment beginnen met je zorgpremie te betalen aan een zorgkas.
Maar je kan dan niet meteen een beroep doen op al de voordelen van de Vlaamse sociale bescherming. Je zal een wachttijd moeten doorlopen:
Als je plots zwaar zorgbehoevend wordt, kan je dus niet meteen alle zorgbudgetten krijgen als je daarvoor nog niet aangesloten was bij de Vlaamse sociale bescherming. Tijdig aansluiten is dus belangrijk!
De zorgpremie bedraagt momenteel 54 euro per jaar.
Je betaalt een verlaagde premie van 27 euro als je aan al deze voorwaarden voldoet:
Je hebt recht op een zogeheten “verhoogde terugbetaling in het kader van de ziekteverzekering” op 1 januari van het jaar dat voorafgaat aan het jaar van de zorgpremie.
Voor de zorgpremie van 2022, moet je een verhoogde tegemoetkoming hebben op 1 januari 2021.
Deze verhoogde tegemoetkoming geldt voor:
Je moet gedurende minstens 5 opeenvolgende kalenderjaren voldoen aan een van deze voorwaarden:
Deze jaren moeten voorafgaan, maar niet onmiddellijk voorafgaan aan het jaar van de zorgpremie: heb je ooit een periode van 5 opeenvolgende jaren in Vlaanderen of Brussel gewoond, dan voldoe je aan de voorwaarde.
Deze nieuwe voorwaarde geldt vanaf de premie voor het jaar 2022.
Vanaf 2023 geldt naast deze voorwaarden nog een extra voorwaarde voor inburgeraars: ben je verplicht een inburgeringstraject te volgen, dan moet je voor de verlaagde premie beschikken over een attest van inburgering. Dit attest moet geldig zijn op 1 januari van het jaar dat voorafgaat aan het jaar van de zorgpremie. Voor de premie van 2023, moet je als verplichte inburgeraar voldoen aan de inburgeringsplicht op 1 januari 2022.
Meer info: De evolutie van de zorgpremie
Uitzondering: wie het voorwerp uitmaakt van een collectieve schuldenregeling of wie in staat van persoonlijk faillissement is verklaard, hoeft geen premie te betalen zolang die regeling loopt. Bezorg in dat geval wel een attest (kopie van het vonnis) aan de zorgkas.
Je kan er op elk moment voor kiezen om je niet meer aan te sluiten bij de Vlaamse sociale bescherming en de zorgpremies niet meer te betalen. Laat dat gewoon weten aan je zorgkas.
Als je de zorgpremie 2 keer niet (volledig) betaalt, wordt je aansluiting vanzelf stopgezet. Dat gebeurt op het einde van het laatste jaar waarvoor je de zorgpremie volledig betaald hebt.