De zorgpremie

Ruim 4,5 miljoen mensen betalen elk jaar de zorgpremie voor de Vlaamse sociale bescherming. Die jaarlijkse zorgpremie bedraagt 54 euro, of 27 euro voor mensen met een laag inkomen. De Vlaamse sociale bescherming gebruikt die zorgpremies om meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen elke maand te versterken met een zorgbudget.

Woon je in het Vlaams Gewest en ben je ouder dan 25 jaar? Dan ben je verplicht om je aan te sluiten bij de Vlaamse sociale bescherming. Je moet elk jaar de zorgpremie betalen aan een zorgkas. Zo help je mensen die veel zorg nodig hebben, en zo kan ook jij rekenen op de solidariteit van de Vlaamse sociale bescherming. Twee keer de zorgpremie niet betalen, levert een boete op. 

Als Brusselaar kies je zelf of je al dan niet aansluit bij de Vlaamse sociale bescherming. Door elk jaar je zorgpremie te betalen aan een zorgkas, maak je deel uit van de solidariteit van de Vlaamse sociale bescherming. En dan kan ook jij daar een beroep op doen als je veel zorg nodig hebt. Sluit je wel op tijd aan, want anders riskeer je een wachttijd voor je een zorgbudget kan krijgen. 

Wie niet het Vlaams of Brussels Gewest woont maar er wel werkt, moet of kan soms toch aansluiten bij de Vlaamse sociale bescherming en de zorgpremie betalen. Ook wie ten laste is van die zogeheten "inkomende grensarbeiders" en Belgische militairen die in het buitenland verblijven, moeten of kunnen zich aansluiten.

Wie in het Vlaams Gewest woont en ouder is dan 25, is verplicht om elk jaar de zorpremie te betalen. Betaal je 2 keer je zorgpremie niet of niet volledig, dan loop je een boete op van 250 of 100 euro.