Contacteer ons
Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming
Wie ziek is, kan in België rekenen op de federale sociale zekerheid voor de terugbetaling van dokterskosten, medicatie en andere ziekte kosten. Maar als je veel zorg nodig hebt, heb je vaak nog een hoop andere kosten. In dat geval kun je een beroep doen op de Vlaamse sociale bescherming. Die geeft een zorgbudget aan mensen die gedurende een lange periode veel zorg nodig hebben. Daarmee kunnen ze de kosten betalen van bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, een rolstoel, thuiszorg of andere hulp.
De Vlaamse sociale bescherming is er dankzij de zorgpremies die iedereen in Vlaanderen betaalt. Ruim 4,5 miljoen inwoners van Vlaanderen betalen elk jaar een zorgpremie. In 2021 bedraagt die 54 euro (of 27 euro voor mensen met een laag inkomen). Je betaalt die zorgpremie elk jaar aan je zorgkas.
Van die zorgpremie gaat:
De Vlaamse overheid vult de inkomsten van de zorgpremies aan met meer dan 500 miljoen Vlaams belastinggeld. Zo kunnen we samen meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen in Vlaanderen een zorgbudget bieden om hun levenskwaliteit te verbeteren.
Wie door chronische ziekte, ouderdom of een beperking een hulpmiddel nodig heeft om zich te verplaatsen, kan via de Vlaamse sociale bescherming een "mobiliteitshulpmiddel" kopen of huren. Een rolstoel, elektrische scooter, duwwandelwagen, driewielfiets ...
De Vlaamse sociale bescherming komt voor een groot stuk tussen in de kosten voor de aankoop of de huur van een mobiliteitshulpmiddel en in de kosten voor het onderhoud en de herstelling van dat hulpmiddel.
Meer dan 60.000 mensen in Vlaanderen maken vandaag al gebruik van zo'n mobiliteitshulpmiddel.
Een zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor mensen die veel zorg nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met ernstige gezondheidsproblemen of een handicap. Er bestaan verschillende categorieën:
Ze kunnen de mensen vergoeden die hen elke dag helpen of extra kosten opvangen die ze als zorgbehoevende hebben. Die kosten zijn voor elke zorgbehoevende anders.
Het kan gaan om extra vervoerskosten, extra uitgaven voor kleinere hulpmiddelen, dieetvoeding, verzorgingsmateriaal, extra kinesitherapie, pedicure of een eigen bijdrage in het woonzorgcentrum.
Ruiz, Lieven, Liliane en Ruth krijgen zo'n zorgbudget. Ontdek hier hun getuigenis.
Ook grote investeringen in de ouderenzorg
De Vlaamse sociale bescherming betaalt ook voor een heel groot deel van de zorg- en personeelskosten in de ouderenzorg (woonzorgcentra, dagverzorgingscentra…). Dat gebeurt nu nog achter de schermen, maar het zorgt ervoor dat ouderen lang niet alles zelf hoeven te betalen bij een verblijf in een ouderenzorgvoorziening.
In een latere fase komt er een zorgticket. Dat zal je kunnen inruilen voor dienstverlening in verschillende zorgvoorzieningen zoals woonzorgcentra, diensten voor gezinszorg of centra voor geestelijke gezondheidszorg.
Heb je nog vragen over je zorgpremie? Denk je dat je recht hebt op een zorgbudget? Voor al die vragen kun je terecht bij je zorgkas.
Je zorgkas begeleidt je bij een aanvraag, geeft advies, zorgt voor het innen van je zorgpremie en het betalen van de zorgbudgetten.
Een zorgkas organiseert in opdracht van de Vlaamse overheid de Vlaamse sociale bescherming. Je betaalt je zorgpremie rechtstreeks aan je zorgkas.
Elk Vlaams ziekenfonds heeft een zorgkas en ook de Vlaamse overheid heeft er eentje.
De Vlaamse sociale bescherming is een initiatief van de Vlaamse overheid. Om het te organiseren, heeft de overheid een Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming opgericht.
Dat agentschap erkent de zorgkassen en geeft hen de opdracht om iedereen in Vlaanderen deel te laten uitmaken van de Vlaamse sociale bescherming. Het agentschap zorgt ook voor de verdere uitbouw van de Vlaamse sociale bescherming de komende jaren.
Het is een onderdeel van het Agentschap Zorg en Gezondheid.
pdf bestandJaarverslag 2019 van het Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming (990 kB)
Dit jaarverslag biedt heel wat cijfers over de omvang en de werking van de Vlaamse sociale bescherming.
Meer cijfers over de Vlaamse sociale bescherming.