Contacteer ons
Agentschap Vlaamse Sociale Bescherming
Heb je recht op een zorgbudget?
Een zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor mensen die veel zorg nodig hebben, bijvoorbeeld voor ernstige gezondheidsproblemen of een handicap. Zo kunnen zorgbehoevenden extra zorguitgaven opvangen, zoals vervoerskosten, verzorgingsmateriaal of een bijdrage in het woonzorgcentrum.
Ben je het niet eens met je boete of een beslissing van de zorgkas? Dien een beroep in.
Revalidatieziekenhuizen en multidisciplinair overleg vanaf 1 januari 2022 geïntegreerd in Vlaamse Sociale Bescherming
Vanaf 2022 worden de revalidatieziekenhuizen en het multidisciplinair overleg ingekanteld in de Vlaamse sociale bescherming. Dat betekent dat het verzekeringsprincipe van de Vlaamse sociale bescherming van kracht wordt en dat de zorgkassen zullen instaan voor de behandeling van de dossiers. Door deze nieuwe pijlers onder te brengen in de Vlaamse sociale bescherming zetten we twintig jaar na de oprichting van de Vlaamse Zorgverzekering opnieuw een belangrijke stap vooruit.
Nieuw meetinstrument voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden
Het meten van de zorgbehoefte (de zogeheten “indicatiestelling”) voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden gebeurt vanaf 1 juni 2021 niet langer met de BEL-schaal, maar met een nieuw meetinstrument: de BelRAI Screener. Met een totaalscore van minstens 13 punten, of met minstens 6 punten op de som van de modules IADL en ADL op de BelRAI Screener kom je in aanmerking voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden.
Ook financiering van zorg in Vlaanderen
De Vlaamse sociale bescherming betaalt ook voor een heel groot deel van de zorg- en personeelskosten in verschillende Vlaamse zorgsectoren, zoals de ouderenzorg en revalidatievoorzieningen. Dat gebeurt achter de schermen, maar het zorgt ervoor dat ouderen of mensen die revalidatie nodig hebben, lang niet alles zelf hoeven te betalen als ze gebruik maken van een zorgvoorzieing. In een latere fase komt er een zorgticket. Dat zal je kunnen inruilen voor dienstverlening in verschillende zorgvoorzieningen zoals woonzorgcentra, diensten voor gezinszorg of centra voor geestelijke gezondheidszorg.